home

Historisch Streekvervoer Achterhoek (HSA)

Website van de Historisch Streekvervoer Achterhoek (HSA)
 

Geen bezoek adres, post adres:

Kloetenseweg 5

7101 TV Winterswijk 
T (0543) 52 30 02

T 06 12 53 31 94

 
 

Agenda

[no_items_found]  

Nieuws

[no_items_found]  

Jarenlang bepaalden de ‘Blauwe Engelen’ het beeld op de minder drukke en niet-geëlektrificeerde spoorlijnen in Nederland, waaronder die in de Achterhoek. Stichting HSA bezit een gemoderniseerde ‘Blauwe Engel’ uit 1954 (treinstel 186). Het treinstel rijdt op gezette tijden voor donateurs, maar is ook te huur. Tevens bezit de stichting het bedrijfsarchief van de vroegere Geldersche Tramwegen (GTWen de Gelderse Streekvervoer Maatschappij (GSM), dat in het naburige GOLS-station is ondergebracht. Dit herbergt een zeer natuurgetrouwe modelbaan in schaal H0 van het spoorwegknooppunt Winterswijk anno 1928.

Sinds 2014 heeft HSA haar bezittingen samen met vereniging het GOLS-station beschikbaar gesteld aan stichting Transit Oost. Dit heeft in 2016 geresulteerd in een nieuwe bezoekerslocatie.


 

Historisch Railvervoer Nederland (HRN) is de landelijke koepelorganisatie die de belangen van 30 Nederlandse museale railorganisaties behartigt. De koepelorganisatie is op een groot aantal terreinen actief, variërend van gezamenlijke publiciteitsacties tot activiteiten op het gebied van spoorwegveiligheid, cultuur en milieu.