home

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM), Hoorn

Website van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM), Hoorn
 

Bezoekadres (voor navigatie):
Van Dedemstraat 8 / Transferium
1624 NN Hoorn
 
B.V. Exploitatiemaatschappij Museumstoomtram:
Postbus 137
1620 AC Hoorn

 

T 0229-214862
F 0229-216653
E info@museumstoomtram.nl

 

Reserveren alleen mogelijk voor groepen (vanaf 12 personen).

 

KvK Hoorn nr. 36003717

 
 

Agenda

[no_items_found]  

Nieuws

01 maart 2017 Oudste nog rijdende locomotief van Nederland bijna compleet Veel glimmend koper; een voorname donkergroene kleur, afgezet met zwarte en witte biezen. Locomotieven in de negentiende eeuw zagen er bijna uit als rijdende kunstwerken. In het kader...
 

Maak de spannendste tijdreis met stoomtram en boot! De locomotief fluit en de stoker gooit kolen op het vuur! Klaar voor vertrek? Een avontuurlijke reis door een andere tijd begint. Luister naar de cadans van de wielen, hoor hoe de stoom sist en voel hoe de tram zich een weg baant door het eeuwenoude Westfriese landschap. Reis mee!

Over het platteland tussen de historische Zuiderzeesteden Hoorn en Medemblik rijden de stoomtrams van dorp naar dorp. Tussen Medemblik en Enkhuizen v.v. vaart het museumschip ‘Friesland’ over het IJsselmeer. Maak een dagtocht door deze Historische Driehoek of maak een korte reis met ’Stoomtram 1926’.

Ook worden er speciale ritten en evenementen georganiseerd. Tijdens de speurtocht Stoomsafari kunnen jong en oud onderweg alles beleven rond het vervoer per stoomtram. Van Hemelvaartsdag t/m het daaropvolgende weekend wordt het Stoomfestival georganiseerd.

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik vertelt over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. Bekend is loc Bello, maar er zijn er meer! De ‘vierkante’ tramloc 8 van de Haagsche Tram en loc 18 van de Gooische Tram zijn zelfs de enige rijdende exemplaren van dit type ter wereld. De collectie stoomtramlocomotieven, teakhouten rijtuigen en wagens wordt gerestaureerd en rijdend gepresenteerd op de lokaalspoorweg tussen Hoorn en Medemblik uit 1887, die compleet met de oorspronkelijke stations bewaard is gebleven.


 

Historisch Railvervoer Nederland (HRN) is de landelijke koepelorganisatie die de belangen van 30 Nederlandse museale railorganisaties behartigt. De koepelorganisatie is op een groot aantal terreinen actief, variërend van gezamenlijke publiciteitsacties tot activiteiten op het gebied van spoorwegveiligheid, cultuur en milieu.