home

Stichting Historisch Dieselmaterieel (SHD)

Website van de Stichting Historisch Dieselmaterieel (SHD)
 

Geen bezoek adres, post adres:

Mariaplaats 1

3511 LH Utrecht

 
 

Agenda

[no_items_found]  

Nieuws

[no_items_found]  

De SHD heeft als doelstelling het gevoel van het ouderwets dieselen op nevenlijnen te laten herleven, het gevoel uit de jaren ’70 en ’80. Dat wil de SHD doen met een zogenaamde trek-duwformatie die bestaat uit twee zware NS-diesellocomotieven  serie 2200 (gebouwd in 1955en een aantal zogeheten Plan E-rijtuigen. Er zijn ook twee Plan U-dieseltreinstellen, vanaf 1960 gebouwd door de Nederlandse industrie en bekend geworden onder de naam Rode Duivels. De stichting beschikt daarnaast over diverse unieke mobiele stukken uit de tweede helft van de vorige eeuw.

De collectie met als standplaats de voormalige Wagenwerkplaats Amersfoort wordt door een groep enthousiaste medewerkers onderhouden en waar mogelijk teruggebracht in de uitvoering zoals het in de jaren ’70 en ’80 in dienst was bij de NS. Op dit moment zijn Plan U dieseltreinstel 121, loc 2205 en Plan E-rijtuig RD222 dienstvaardig. Deze zijn regelmatig op de Nederlandse sporen te zien.


 

Historisch Railvervoer Nederland (HRN) is de landelijke koepelorganisatie die de belangen van 30 Nederlandse museale railorganisaties behartigt. De koepelorganisatie is op een groot aantal terreinen actief, variërend van gezamenlijke publiciteitsacties tot activiteiten op het gebied van spoorwegveiligheid, cultuur en milieu.