home

Stoomtrein Katwijk Leiden (SKL), Valkenburg (ZH)

Website van de Stoomtrein Katwijk Leiden (SKL), Valkenburg (ZH)
 

Jan Pellenbargweg 1

2235 SP Valkenburg (ZH)
T 071-572 42 75
info@smalspoormuseum.nl

 
 

Agenda

[no_items_found]  

Nieuws

[no_items_found]  

Zodra je het station binnenstapt, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Op het perron staat een bijna 100 jaar oude stoomlocomotief met zijn antieke houten rijtuigen al op je te wachten. De conducteur blaast op zijn fluit, de stoker gooit nog een paar kolen op het vuur, en als de machinist aan de regulateur trekt, zet de locomotief zich puffend en sissend in beweging. Hard gaat het allemaal niet. Het is een echt ‘boemeltreintje’ dat veel opa’s en oma’s nog kennen uit hun jeugd. Die sfeer van toen beleef je bij de Stoomtrein Katwijk Leiden nog steeds.  

Kom langs! Ruik, kijk en geniet van de sfeer van vroeger, toen de stoomtrein in Nederland nog zorgde voor het vervoer van mens en product.   

Aanraken mag!

Oud of jong, in dit levende museum heb je plezier. Je mag bijna overal op, in en aan zitten. En… als je het leuk vindt, vraag dan aan de stoker en de machinist of je even op de locomotief mag om naar het vuur te kijken. 

Smalspoor een vergeten vorm van transport

In de eerste helft van de vorige eeuw speelde smalspoor, een verzamelnaam voor spoorwegen met een spoorwijdte kleiner dan die waarop NS rijdt, een belangrijke rol. Door heel Nederland lagen tramlijntjes die het platteland ontsloten en bij tal van bedrijven zorgde het smalspoor voor het vervoer van grondstoffen en eindproducten. Zonder uitzondering zorgden de kleine locomotieven met hun trein van vaak speciaal ontworpen wagens voor prestaties van formaat. In wezen was het smalspoor de allereerste vorm van zwaar transport. 

Inmiddels is dat allemaal voltooid verleden tijd. Maar in het museum van de Stoomtrein Katwijk Leiden ontdek je hoe belangrijk het spoor ooit was. Van stoom- en diesellocomotieven tot kipwagens, mijnwagens en personenrijtuigen, alles kun je hier vinden. 


 

Historisch Railvervoer Nederland (HRN) is de landelijke koepelorganisatie die de belangen van 30 Nederlandse museale railorganisaties behartigt. De koepelorganisatie is op een groot aantal terreinen actief, variërend van gezamenlijke publiciteitsacties tot activiteiten op het gebied van spoorwegveiligheid, cultuur en milieu.