home

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM), Beekbergen

Website van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM), Beekbergen
 

Bezoekadres:

Dorpstraat 140

7361 AZ Beekbergen-Lieren
 

Postadres:

Rijnstraat 68

7332 AX Apeldoorn
T 055-506 19 89 
info@stoomtrein.org

 
 

Agenda

[no_items_found]  

Nieuws

[no_items_found]  

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) startte in 1975 met haar activiteiten op de voormalige lokaalspoorlijn Apeldoorn - Dieren. De VSM ontwikkelt steeds meer een spoorbeeld uit de jaren ‘1950 en ’60. Inmiddels is een enorme collectie historische railvoertuigen opgebouwd, grotendeels bedrijfsvaardig met als basis het VSM-stoomdepot bij station Beekbergen.

De grote, zware stoomlocomotieven (ruim 20 meter lang met een gewicht van 150 ton) trekken duidelijk hoorbaar en zichtbaar de historische treinen door het afwisselende landschap van stad, dorp, bos en weiland. De stoomfluit klinkt in vakantieperiodes zoals Pasen, Pinksteren, mei, zomer, herfst en Kerst. Met Hemelvaart komen verschillende stoomlocomotieven in actie. Op sommige dagen sluit de stoomtrein in Dieren aan op een salonboot die over de IJssel van/naar Zutphen vaart.

Vermaard is het jaarlijkse internationale stoomtreinfestival ‘Terug naar Toen’ dat het eerste weekend van september wordt gehouden. Dan komen er minimaal tien stoomlocomotieven in actie voor reizigers- én goederentreinen en wordt er nog veel meer op stoom- en treingebied georganiseerd. Voor kinderen imponerend, voor volwassenen fascinerend. 


 

Historisch Railvervoer Nederland (HRN) is de landelijke koepelorganisatie die de belangen van 30 Nederlandse museale railorganisaties behartigt. De koepelorganisatie is op een groot aantal terreinen actief, variërend van gezamenlijke publiciteitsacties tot activiteiten op het gebied van spoorwegveiligheid, cultuur en milieu.