home

Nationale Stoomtreindag 2017

Hemelvaartsdag 25 mei

De stoker gooit nog een schep kolen op het vuur en de machinist trekt aan de stoomfluit. Alle passagiers instappen! Maak een reis door het verleden met een stoomtrein of stoomtram.

Al vele jaren is Hemelvaartsdag onlosmakelijk gekoppeld aan de Nationale Stoomtreindag. Bij circa tien railmusea, verspreid over het hele land, gaan ze de stoomlocomotieven weer opstoken. ‘Ze’ zijn voor het overgrote deel vrijwilligers die de winter hebben besteed aan het in topconditie houden van hun machines. Of die een restauratieklus hebben afgerond en dat aan het publiek willen laten zien. Apetrots, vanzelfsprekend. Locomotieven en rijtuigen zijn gepoetst en staan te wachten op de bezoekers.

 

Groot en klein

Stoomtreinen zijn er in alle formaten. Veel mensen kennen de kolossale machines van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij uit Beekbergen, van de stichting Stadskanaal Rail of van de ZLSM die in Zuid-Limburg rondrijdt. Klein kan ook. Dan gaat het meestal om smalspoor zoals van de Stoomtrein Katwijk Leiden. Tussenmaten zijn ook beschikbaar: de Museum Buurtspoorweg tussen Haaksbergen en Boekelo rijdt op normaalspoor (zoals NS), maar met kleinere locomotieven. Dat geldt ook voor lijnen als Hoorn-Medemblik en Goes-Borsele. Kortom: alle maten zijn vertegenwoordigd. Wat de railmusea gemeenschappelijk hebben is de sfeer: ongedwongen en gezellig. De medewerkers geven u antwoord op de meest onmogelijke vragen: probeer maar!

 

Ook diesel

Het jaarlijkse succes van de Nationale Stoomtreindag heeft een aantal railmusea met diesellocs doen besluiten, ook mee te doen. Vaak hebben deze locomotieven een industrieel verleden, en hebben ze dienst gedaan in steenfabrieken of bij het grondverzet. Je hoort dan wel geen stoomfluit, maar knorrende dieselmotoren en het geluid van rammelende koppelingen hebben ook hun charme. De sfeer is er niet minder om. Nog sterker: omdat smalspoor zo overzichtelijk is, bekruipt je soms het gevoel: zou mijn achtertuin groot genoeg zijn om ….? Is de achtertuin te klein, dan is er een oplossing waar iedereen blij mee is: word medewerker. Technisch of niet, alle inzet is welkom!

 

Meerdaagse evenementen

Op een aantal plaatsen heeft op de Nationale Stoomtreindag de opening plaats van een meerdaagse happening. Dit is het geval bij de RTM in Ouddorp langs de Brouwersdam (driedaags stoomfestival, t/m 27 mei), de Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen (25 en 25 mei), Het Spoorwegmuseum in Utrecht (Thomas de Stoomlocomotief, 25 mei t/m 28 mei), en de Stoomtrein Goes-Borsele (Sporen naar het Verleden, 25 t/m 27 mei).

 

Railmusea.nl

De railmusea zijn allemaal bereikbaar via de website www.railmusea.nl. Op deze site klikt u de locatie aan waar u belangstelling voor heeft en u kunt er alles over te weten komen. De sites tonen foto’s en geven een goede indruk van de sfeer en van het materieel. U bent welkom in de wereld van toen, om te genieten van een sfeer waar ‘haast’ een onbekend begrip was.

Programma per railmuseum

 

RTM Ouddorp

Driedaags Stoomfestival bij de RTM - Stoommachines, een werkende stoomheikar en ééncilinders…. En uiteraard de prachtige RTM-stoomtrams. Het decor waarbinnen zich het driedaagse Stoomfestival 25 t/m 27 mei zal afspelen. Elke dag van de driedaagse kenmerkt zich door frequent rijdende stoom- en dieseltrams, het rijdend erfgoed van de voormalige Rotterdamsche Tramweg Maatschappij, het “Trammetje van Zuid” of de Eilandentram. Op vrijdagavond 26 mei rijdt om 21.10u. een speciale avondtram, deels met diesel-, deels met stoomtractie. Zaterdag 27 mei rijden er, naast een aantal stoomtrams, meer dieseltrams, die een levende herinnering zijn aan het mooie interlokale trambedrijf van na de Tweede Wereldoorlog.

 

Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij, Simpelveld

De vrijwilligers van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij geven je een uniek kijkje achter de schermen op 25 mei! Onze diverse werkgroepen geven demonstraties over hun werkzaamheden en vertellen je alles over de techniek, de treinen, de historie en de natuur van en rond de Miljoenenlijn. Tevens zal deze dag een speciale materieelshow worden gegeven om je kennis te laten maken met de uitgebreide collectie stoom- en dieseltreinen.

Tijdens deze dag zullen we apart stilstaan bij het het 90-jarig bestaan van onze Breda- en Pullman restauratierijtuigen! De treinen van de Miljoenenlijn rijden tijdens op 25 meivolgens reguliere dienstregeling.

 

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, Beekbergen

Oude tijden herleven tussen Apeldoorn en Loenen! Op donderdag 25 mei 2017 rijdt de VSM met meerdere stoomtreinen intensief tussen Apeldoorn en Beekbergen, en tussen Beekbergen en Loenen. In het historische Museumstoomdepot vinden verschillende activiteiten plaats. Locomotieven worden gerangeerd, op de draaischijf geplaatst, van kolen voorzien door een oude kolenkraan, en onder de waterkolommen gereden voor het innemen van water. Ook rijden er vanuit Beekbergen goederentreinen en worden er historische diesellocomotieven ingezet. En voor een hapje en een drankje kunt u terecht in de treinen en op het terras van Beekbergen. Als u gaat dauwtrappen kunt u op deze dag bovendien gratis uw fiets meenemen!

 

Stoomtrein Katwijk Leiden

Natuurlijk rijden ook bij de Stoomtrein Katwijk Leiden op Nationale Stoomtreindag de stoomlocomotieven. Er zijn verschillende stoomlocomotieven in gebruik en natuurlijk is het mooie museum open. Ook buiten is er val alles te beleven en te zien. Deze dag zijn er als speciale attractie ‘voetplaatritten’. Altijd al machinist willen zijn en wil je graag eens meerijden op een stoomlocomotief, dan is dit je kans! Vanzelfsprekend rijden ook de normale stoomtreinen.

 

 Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

De 1917–experience. Reizen is anno 1917 een ware happening. De manier om op reis te gaan is per spoor. Op Hemelvaartsdag 25 mei 2017 – de Nationale Stoomtreindag -  beleef je de romantiek van dit reizen opnieuw bij de Museumstoomtram. Die dag rijden tussen Hoorn en Medemblik vier stoomtrams. Op de historische stations passeren ze elkaar. De dienstdoende arbeider laadt hier de melkbussen in de goederenwagens. Reizigers uit vroeger tijden stappen uit de teakhouten rijtuigen. Onderweg komen we de eerste auto's tegen, terwijl de Conducteur der Brievenmalen de post in de rijdende tram sorteert. Jong en oud mogen natuurlijk een handje helpen tijdens de Tijdreis. Vergeet daarbij niet zelf een kool in het vuur van Bello of een van de andere echte stoomlocomotieven te stoken!

 

Stoomtrein Goes-Borsele

Sporen naar het Verleden: het jaarlijkse treinenfeest van de Stoomtrein Goes-Borsele (van 25 t/m 27 mei)! Jong en oud genieten van treinen in allerlei maten, indrukwekkende machines en nog veel meer. Beleef de kracht van stoom en diesel, met sissende machines, schelle fluiten en brullende motoren. Reis mee met de treinen, vraag de machinisten de oren van hun hoofd en doe mee met allerlei leuke kinder-doe-dingen! Dit jaar zijn er twee extra stoomlocomotieven te gast. De Stoomstichting Nederland (SSN) is aanwezig met stoomlocomotief NS 8811 en de andere gast is stoomlocomotief ‘Tom’ van Hoogovens Stoom IJmuiden. Samen met het eigen SGB-materieel staan de gastlocs garant voor een gevarieerde dienstregeling tijdens het evenement.

 

Het Spoorwegmuseum Utrecht

Van 25 mei t/m 28 mei komt Thomas de Stoomlocomotief weer naar Het Spoorwegmuseum. De populaire blauwe stoomlocomotief uit de gelijknamige tv-serie zal stomen en puffen op het museumterrein. Kinderen kunnen Thomas en zijn vriendjes Henry en Emily ontmoeten en worden geschminkt als een van deze helden. Natuurlijk is de Dikke Controleur er ook! Kinderen kunnen eindeloos spelen en bouwen met Thomas speelgoed. Tijdens de Thomas Sing-Along kunnen alle kinderen meezingen met de liedjes uit de Thomas-musical. En in de speciale Thomasbioscoop draait natuurlijk de nieuwste Thomas-film.

 

Museumspoorlijn STAR, Stadskanaal–-Veendam en Standskanaal-Musselkanaal

Op Nationale Stoomtreindag rijdt de stoomtrein tussen Stadskanaal en Veendam. U kunt ook opstappen in Bareveld en Wildervank. Daarnaast rijdt er op deze dag een historische dieseltrein tussen Stadskanaal en Musselkanaal.

 

Rijssens Leemspoor, Rijssen

Op Nationale Stoomtreindag is er een speciale rijdag bij het Rijssens Leemspoor, van 10.00 tot 16.00 uur: elk half uur opstappen bij de loods en aan de Arend Baanstraat. Als extra attractie is er een show van antieke tractoren en stationaire motoren.

 

Museum Buurtspoorweg, Haaksbergen-Boekelo

Op donderdag 25 mei is het Nationale Stoomtreindag en pakken we extra uit door met al onze stoomlocomotieven en rijtuigen te rijden. We rijden dan elk uur van Haaksbergen naar Boekelo. Als extra attractie is ex NS-locomotief 162 te gast. Ook is vanaf 25 mei de overzichtstentoonstelling “50 Jaar Museumbuurtspoorweg” te bekijken.

Modelspoorbanen – extra groot op 25 en 26 mei Op donderdag 25 mei en vrijdag 26 mei kunt u op museumlocatie Boekelo vanaf 10.30 uur grote modelspoorbanen (voor de kenners: LGB) bewonderen. Omdat ze zo groot zijn zie je ze ook niet zo vaak, dus dit is een mooie gelegenheid om je eraan te vergapen. Dat wordt een hele happening!

 

 Stoom Stichting Nederland

Op Nationale Stoomtreindag, rijdt de SSN-stoomtrein vanaf Gouda, Rotterdam en Dordrecht naar Goes. Via de Moerdijkbrug en Roosendaal rijdt de SSN-trein na lange tijd de provincie Zeeland binnen. Het typische vlakke land voert ons over de in 1863 aangelegde Zeeuwse lijn, ook wel staatlijn F genoemd in vroeger dagen. Vooral de verbinding naar Vlissingen was belangrijk vanwege de haven en de verbinding met Engeland. De sporen in Zeeland hebben een rijk verleden.

De stoomtrein brengt de reizigers naar Goes, voor het evenement ‘Sporen naar het Verleden’, het jaarlijkse treinenfeest van de Stoomtrein Goes-Borsele! Jong en oud kunnen weer genieten van treinen in allerlei maten, indrukwekkende machines, ambachten, figuranten en allerhande voertuigen.

 

Stichting Rijssens Leemspoor

Bij de Stichting Rijssens Leemspoor komen op 25 mei niet alleen veel dieseltreinen op de baan, maar er is ook de traditionele show met antieke tractoren en stationaire motoren, vanaf 10.00 uur.

 

Gelderse Smalspoor Stichting

De smalspoortreinen van de Gelderse Smalspoor Stichting rijden op het terrein van de  Steenbakkerij Randwijk. De steenfabriek is een rijksmonument waar stenen nog op de ‘ouderwetse’ manier gebakken kunnen worden met een kolengestookte ringoven. Een zeer authentieke locatie dus! Op Nationale Stoomtreindag 25 mei is er intensief verkeer met allerlei dieseltreinen op het terrein van de steenfabriek, die direct aan de Nederrijn ligt.

 


 

Historisch Railvervoer Nederland (HRN) is de landelijke koepelorganisatie die de belangen van 30 Nederlandse museale railorganisaties behartigt. De koepelorganisatie is op een groot aantal terreinen actief, variërend van gezamenlijke publiciteitsacties tot activiteiten op het gebied van spoorwegveiligheid, cultuur en milieu.