maandag 7 november 2022

Restauratie van mobiel erfgoed: veiligheid, dilemma’s en professionaliteit

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) houden op donderdag 8 december aanstaande een bijeenkomst over de restauratie van mobiel erfgoed. Daarbij zullen enkele baanbrekende voorbeelden van restauratieprojecten gepresenteerd worden, maar ook zal er aandacht zijn voor de bouw van replica’s en voor veilig werken aan mobiel erfgoed. Binnenkort volgt meer informatie over dit Platform Mobiel Erfgoed en over de wijze waarop u zich kunt aanmelden voor het Platform.

Wat: Platformbijeenkomst over restauratie van mobiel erfgoed 

Wanneer: donderdag 8 december 2022, 14.00 – 17.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)

Waar: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, 3811 MG Amersfoort 

 

De platformbijeenkomsten Mobiel Erfgoed zijn een initiatief van de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Tweemaal per jaar worden actuele thema’s geagendeerd en besproken. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor alle betrokkenen bij het mobiel erfgoed, van eigenaar tot ambtenaar, van liefhebber tot professional. Op eerdere bijeenkomsten stonden onderwerpen als citymarketing, de evaluatie van de Erfgoedwet, brandstoffen en duurzaamheid en fondsen en filantropen centraal.



maandag 17 oktober 2022

Dag voor de railmuseamedewerkers 2022


 

Op zaterdag 12 november a.s. zijn alle medewerkers van de Nederlandse organisaties voor het behoud van spoor- en tramwegen die zijn aangesloten bij HRN welkom om 13.00 uur bij de Stoomtrein Katwijk Leiden.

Eigenlijk was deze dag al gepland voor 2020 toen de Stoomtrein Katwijk Leiden 50 jaar bestond. Helaas hebben wij dit evenement twee keer moeten uitstellen, maar nu is het gelukkig zo ver.

Op 12 november rijden er verschillende treinen waarbij voor het eerst de complete spoorlijn inclusief de nieuwe spoorbrug die dit jaar gereed is gekomen kan worden bereden, Er staan deze dag meerdere stoomlocomotieven onder stoom en er zijn diverse motorlocomotieven op de baan.

Ook is het een mooie gelegenheid om het geheel vernieuwde binnenmuseum te bekijken. In het museum is een geheel nieuwe expositie ingericht.
De werkplaats kan deze dag bezocht worden en ook alle gebouwen in het buitenmuseum en het museumdepot aan de Voorschoterweg. In de werkplaats zijn momenteel drie stoomlocomotieven in opbouw na een grote restauratie, waaronder de unieke stoomtramlocomotief ZE 607.
De dag wordt afgesloten met een borrel.

Aanmelding voor deze dag kan alleen via je eigen organisatie waarna je jouw toegangsbewijs via je eigen organisatie krijgt verstrekt. Het is een mooie kans om kennis te maken met collega’s van andere organisaties en ombij een andere organisatie ‘in de keuken’ te kijken. Aan de dag zijn geen kosten verbonden.

De Stoomtrein Katwijk Leiden ligt aan de A44. Het adres is Jan Pellenbargweg 1, 2235 SP Valkenburg ZH. Parkeren kan gratis voor de deur. Met openbaar vervoer vanaf station Leiden Centraal of Den Haag Centraal kan ook: bus 43; halte Haagse Schouw. De halte ligt op tien minuten lopen van het museum.


De opgave van je organisatie moet uiterlijk vrijdag 21 oktober bij de secretaris van HRN zijn via info@railmusea.nl 

zondag 2 januari 2022

Kennissessie over het gebruik van steenkool voor cultureel erfgoed

Historisch Railvervoer Nederland organiseert maandelijks een online kennissessie voor haar leden over een bepaald onderwerp. De kennissessie van 13 januari 2022 heeft als thema de toekomst van het gebruik van steenkool voor cultureel erfgoed (denk daarbij aan stoomlocomotieven, stoomschepen, stoomgemalen of stoomwalsen). Met het klimaatakkoord wordt steenkoolgebruik steeds verder verminderd. Hoe spelen we hier als erfgoedsector op in en welke mogelijkheden hebben we in de toekomst om erfgoed functioneel te kunnen blijven presenteren? Aan de hand van stellingen gaan we met elkaar in gesprek over dit onderwerp.

Omdat dit onderwerp niet alleen voor de railsector van belang is, worden ook andere sectoren nadrukkelijk uitgenodigd om deel te nemen.

De sessie wordt online via Skype gehouden.

Datum: 13 januari 2022
Digitale inloop: 19:15 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:00 uur
  • De link kun je openen in je internetprogramma/browser
  • Geen account nodig, deelnemen als gast mogelijk
  • Werkt de link niet of moet je inloggen open de link in een andere browser (Edge/Chrome of probeer het in een incognito/prive-venster)


vrijdag 26 november 2021

Restauratieregeling mobiel erfgoed opengesteld

De restauratieregeling voor mobiel erfgoed van het Mondriaan Fonds is weer opengesteld. De regeling is bedoeld voor de restauratie en het herstel van mobiel erfgoed, met aandacht voor de verduurzaming daarvan. De bijdrage kan worden gebruikt voor restauratie en herstel van mobiel erfgoed dat is opgenomen in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed en dat een duidelijke positie inneemt in de verhaallijn van de Toonbeelden van mobiel erfgoed. Informatie over de regeling is te vinden op de website van het Mondriaan Fonds.

woensdag 6 oktober 2021

Platform Mobiel Erfgoed over huisvesting terugkijken?



Het inspirerende Platform Mobiel Erfgoed over de huisvesting van mobiel erfgoed van 30 september 2021 is weliswaar voorbij, maar het is nog in zijn geheel te bekijken op https://channel.royalcast.com/cultureelerfgoed/#!/cultureelerfgoed/20210930_1. Gebruik bij voorkeur Chrome als browser.

vrijdag 3 september 2021

Platform Mobiel Erfgoed 30 september 2021 – Thema: mobiel erfgoed onder dak.

 

Wat: Platform Mobiel Erfgoed over mobiel erfgoed onder dak.

Waar: online.

Wanneer: woensdag 30 september 2021, aanvang 15.00 uur.

Aanmelden: https://formulier.cultureelerfgoed.nl/archis/mobiel-erfgoed

 

Mobiel erfgoed en vastgoed lijken zo op het eerste gezicht weinig met elkaar van doen te hebben. Maar schijn bedriegt!

Mobiel erfgoed heeft een flinke en bijzondere huisvestingsbehoefte. Onderdak vinden voor een trein, een blusvliegtuig of een schip is lastig. Bovendien zijn de beschikbare budgetten vaak beperkt. Maar er zijn zeker ook kansen.

Want mobiel erfgoed kan een bijzondere rol vervullen bij de inrichting van gebieden. Een historische tramlijn in de buurt van een nieuwe woonwijk, een haven met historische schepen tussen een historische dorpskern en een nieuw complex met luxe appartementen, een luchtvaartmuseum dat wordt ingepast in een gebiedsontwikkeling en historische bussen die zorgen voor het vervoer naar het museum. Het zijn zeer waardevolle objecten die een duidelijke meerwaarde geven aan de beleving van de woonwijk. En denk eens aan de kansen voor de stadsvernieuwing: hoe interessant zou het zijn om zo'n project te verrijken met werkzaam mobiel erfgoed?

 

Op 30 september gaan we daar in het Platform Mobiel Erfgoed van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de stichting Mobiele Collectie Nederland aandacht aan besteden. Samen met mensen die dagelijks actief zijn in het vastgoed. Als ontwikkelaar, stedenbouwkundige, leegstandsbeheerder, hoe dan ook. Mensen die juist daar hun sporen hebben verdiend. Zo brengen we twee werelden met elkaar in contact, en werken we aan een wederzijdse inspiratie. Daar komen vast mooie resultaten uit!

 

In het eerste deel van de bijeenkomst laten we geslaagde voorbeelden zien en besteden we aandacht aan initiatieven die zich nog in de ontwikkelingsfase bevinden. Wat kunnen we ervan leren? Een panel van economen, planologen en creatieve vastgoedontwikkelaars analyseren en geven advies.

 

In het tweede deel komen sprekers aan het woord uit de wereld van het herbestemmingsvastgoed: welke kansen en mogelijkheden zien zij voor het onderdak brengen van mobiel erfgoed? Hoe kunnen de wereld van mobiel erfgoed en de wereld van (herontwikkelings-)vastgoed elkaar vinden? Welke perspectieven zijn er op win-win situaties?

 

Aanmelden

Dit webinar is gratis, maar aanmelden is wel nodig. Dat kan via: https://formulier.cultureelerfgoed.nl/archis/mobiel-erfgoed. U ontvangt een bevestiging per mail én daarbij de link waarmee u deel kunt nemen aan de bijeenkomst. Bewaar deze bevestiging daarom goed tot het webinar!

Ontving u deze uitnodiging via een relatie en wilt u deze voortaan graag zelf ontvangen? Schrijf u dan in voor de mailinglijst.

Aanmelden

 

Programma

Tijd

Onderwerp

14.50

Digitale inloop

15.00

Welkom en inleiding door dagvoorzitter Arjen Kok, RCE

15.10

Nationaal Transport Museum, Nieuw Vennep
Arno van der Holst

15.20

Stichting Tramhaven, Winschoten
Emmo Philbert

15.30

Haags Busmuseum, Pijnacker
Kevin Kloosterman

15.40

Transit Oost , Winterswijk
Frank van Setten

15.50

Panelgesprek met Alexander Ramselaar (cultuur+ondernemen) en Wendy Gieben (ANNA Vastgoed & Cultuur)

16.00

Pauze

16.05

Inleiding op het tweede deel

16.10

 

16.20

 

PPS Publiek Private Samenwerking

Peter Verdaasdonk

Leegstandsbeheer
Claudia Duinisveld, Keurmerk Leegstandbeheer

16.30

 

16.40

 

Rijksvastgoed
Peter Vermeer, Rijksvastgoedbedrijf

Industrieel Erfgoed

Arno Boon, BOEI

16.40

Discussie en vragen uit de chat

17.00

Afsluiting

 

De platformbijeenkomsten Mobiel Erfgoed zijn een initiatief van de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Tweemaal per jaar worden actuele thema’s geagendeerd en besproken. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor alle betrokkenen bij het mobiel erfgoed, van eigenaar tot ambtenaar, van liefhebber tot professional. Op eerdere bijeenkomsten stonden internationalisering, citymarketing, historische infrastructuur, brandstoffen en fondsen en filantropen centraal.


donderdag 10 juni 2021

Leer je erfgoed - nieuwe module Werken met vrijwilligers

Nieuwe module 'Werken met vrijwilligers' nu online

 

Wil jij met de vrijwilligers van jouw organisatie nóg beter samenwerken? Dan is de nieuwe module ‘Werken met vrijwilligers’ voor jou interessant. Vrijwilligers zijn onmisbaar in de erfgoedsector. Het is daarom heel belangrijk dat iedere vrijwilliger zich prettig voelt binnen de organisatie en is toegerust met de juiste kennis en kunde.

 

Voor wie is de module?

In 30 minuten leer je wat er zoal komt kijken bij het coördineren van vrijwilligers. De online module ‘Werken met vrijwilligers’ is voor alle (aanstaande) vrijwilligerscoördinatoren, of zij nu vrijwilliger zijn of in dienst zijn van een organisatie. Na het afronden van de module ben je je ervan bewust hoe je met een groep vrijwilligers goed, veilig en zinvol kunt samenwerken.

 

Meld je aan

Leer je Erfgoed is een e-learning platform voor alle vrijwilligers die zich inzetten voor het behouden en toegankelijk maken van ons erfgoed. Het biedt een leuke en makkelijke manier om je (praktische) kennis over (de omgang met) erfgoed uit te breiden.  

Via het platform kun je diverse modules volgen, die een scala aan onderwerpen behandelen. Iedere cursus is gemaakt door een ontwikkelteam van deskundigen uit het veld met expertise over het betreffende onderwerp.  

Wil je deze of toekomstige modules volgen? Meld je dan zo snel mogelijk aan door een email te sturen naar via leerjeerfgoed@erfgoedacademie.nl.