Nationale Stoomtreindag

De stoker gooit nog een schep kolen op het vuur en de machinist trekt aan de stoomfluit. Alle passagiers instappen! Maak een reis door het verleden met een stoomtrein of stoomtram. Al vele jaren is Hemelvaartsdag onlosmakelijk gekoppeld aan de Nationale Stoomtreindag. Bij de railmusea, verspreid over het hele land, gaan ze de stoomlocomotieven weer opstoken. ‘Ze’ zijn voor het overgrote deel vrijwilligers die de winter hebben besteed aan het in topconditie houden van hun machines. Of die een restauratieklus hebben afgerond en dat aan het publiek willen laten zien. Apetrots, vanzelfsprekend. Locomotieven en rijtuigen zijn gepoetst en staan te wachten op de bezoekers. Dit jaar valt de dag op donderdag 26 mei.

Logo

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (Beekbergen)

Oude tijden herleven!

Op deze dag rijdt de VSM met meerdere stoomtreinen intensief tussen Apeldoorn en Beekbergen, en tussen Beekbergen en Loenen. In ons historische Museumstoomdepot vinden verschillende activiteiten plaats. Locomotieven worden gerangeerd, op de draaischijf geplaatst, van kolen voorzien door een oude kolenkraan, en onder de waterkolommen gereden voor het innemen van water. Ook rijden er vanuit Beekbergen goederentreinen en worden er historische diesellocomotieven ingezet. En voor een hapje en een drankje kunt u terecht in de treinen en op het terras van Beekbergen. Als u gaat dauwtrappen kunt u op deze dag bovendien gratis uw fiets meenemen!

Klik hier voor meer informatie

S.T.A.R. (Stadskanaal)

Stukgoederenvervoer ‘Boeren, burgers en buitenlui’

Op Hemelvaartsdag (26 mei 2022) is het weer Nationale Stoomtreindag. Alle railmusea in Nederland zijn dan weer geopend voor het publiek. Traditiegetrouw staat deze dag bij Museumspoorlijn STAR weer in het teken van Stukgoederenvervoer.  Want nu is het heel normaal dat pakjes via allerlei bezorgdiensten door het hele land binnen 24 uur bezorgd worden. Maar hoe ging dat vroeger? De trein speelde een belangrijke rol in het transport van goederen. Het vervoeren van goederen is één…..maar wat gebeurde er nog meer? Daarom is op deze dag in onze rijtuigenloods ook een boerenmarkt.  Daar kan men van alles vinden, van eigengemaakte jam tot decoratieve schapenvachten.  En de kinderen kunnen knuffelen met ezeltjes. Kortom: en dag voor boeren, burgers en buitenlui!

Klik hier voor meer informatie

Stoomtrein Goes Borsele

Sporen naar het Verleden

Het treinenfeest van Stoomtrein Goes-Borsele is terug! Jong en oud kunnen weer genieten van indrukwekkende treinen, machines en nog veel meer. Beleef de kracht van stoom en diesel, met sissende machines, schelle fluiten en brullende motoren. Reis mee met de treinen en geniet van een dag vol spoorwegnostalgie. Stoomlocomotief 23 023 van Stoomstichting Nederland is te gast. Uniek, want zulke grote locs zie je hier normaal gesproken niet. Met bouwjaar 1952 is de loc ook nog eens een relatief jonge stoomloc. Een mooi contrast met onze eigen machines! Andere gasten: Stoomlocomotief nummer 5 ‘Enkhuizen’ van Museumstoomtram Hoorn- Medemblik en dieselloc 2454 van Stichting 2454 CREW. Samen met het eigen SGB-materieel en rijtuigen van Stoomstichting Nederland staan de drie gastlocs  garant voor een gevarieerde dienstregeling op de museumspoorlijn naar Hoedekenskerke. Op het museumterrein in Goes zie je bovendien ook nog de elektrische posttrein mP 3029 en elektrisch treinstel Mat ’64 904, beide van Stichting 2454 CREW.

Klik hier voor meer informatie

R.T.M. Ouddorp

30 mei - 1 juni: Stoomfestival 2022

Stoomsfeer opsnuiven, mooie tramsamenstellingen zien rijden, zelf meegaan in een nostalgisch sfeertje van het ‘oude reizen’, het kan weer! Na twee jaar uitstel is er weer een Stoomfestival bij de RTM in Ouddorp (Brouwersdam). Een werkende heikar, stoomwals en een groot aantal stoommachines brengen de sfeer terug naar oude tijden. De Hemelvaartsdag, tevens Nationale Stoomtreindag, staat in het teken van een intensieve tramdienst met maar liefst negen trams! De vrijdag erna is het wat rustiger, met zes trams, maar dan heeft u alle tijd om de mooie RTM-verzameling te bekijken. En zaterdag 28 mei sluiten we het feest af met de Zeeuwsche Dieseldag, waar we ons mooie waardevolle en unieke dieselmaterieel in de schijnwerpers zetten. Op al deze dagen vaart de rondvaartboot van Rederij Zeeland en sluit aan op onze tramdienst. Kaartjes voor de trams (en ook de aansluitende boottocht) zijn te koop via deze site. Beleef het mee!! Het goederenvervoer per RTM-tram staat in de schijnwerpers op Tweede Pinksterdag. Vrachtauto’s, bussen, tractoren en goederen per tram, het geeft allemaal weer hoe de tram vroeger deel uit maakte van het vervoer op de eilanden. Dienstregelingen kunt u via deze site downloaden!

Klik hier voor meer informatie

Ook bij u in de buurt

Naast deze railmusea die een speciaal programma aanbieden is er ook bij u in de buurt een railmuseum geopend op Hemelvaartsdag. Kijk voor meer informatie bij het railmuseum bij u in de buurt voor de activiteiten daar.

 

Back to top