Museumwerkplaats Transit Oost

“Stap in de wereld van Transit Oost”

Musemwerkplaats

In de museumwerkplaats worden bezoekers meegenomen naar de tijd van de textielindustrie, het kolenvervoer en het vroegere openbaar vervoer in Oost-Nederland en in het bijzonder in de Achterhoek. Hun wordt duidelijk gemaakt hoe belangrijk de spoorwegen waren op nationaal en internationaal niveau maar zeker ook voor de ontwikkeling van de streek en vooral het dorp Winterswijk. Ze maken kennis met textielfabrikant Jan Willink, grondlegger van de spoorwegen in de Achterhoek. Ook zien ze de rol van de spoorwegen veranderen met de komst van vrachtwagens en autobussen. Vervolgens kwam in de jaren ’60 het aardgas uit Groningen, dat ervoor zorgde dat het kolenvervoer vervolgens verdween.

Eyecatcher is de grote modelbaan van Winterswijkse spooremplacement (15 m lang en 4 m breed). De modelbaan houdt de herinneringen aan het spoorwegknooppunt Winterswijk levend. De baan geeft een zeer getrouw beeld van het emplacement omstreeks 1928. Een unieke weergave van een verdwenen werkelijkheid: In de kleuren van toen en met de treinen van toen. Een aanblik die bezoekers niet snel zullen vergeten.

Mobiel erfgoed

Transit Oost beschikt over een aantal historische voertuigen die (deels) in de werkplaats te zien zijn. De collectie mobiel erfgoed geeft een goed beeld hoe het openbaar vervoer op de weg zich heeft ontwikkeld. Van de eerste T-Ford bus uit 1923 van de Geldersche Tramwegen (GTW) tot de laatste bus van de Gelderse Streekvervoer Maatschappij (GSM), die nog tot eind jaren ’90 dienst deed.

Verder is er een dieseltreinstel DE2, ook wel bekend als de “Blauwe Engel”. Deze treinen werden in de jaren ’50 door de Nederlandse Spoorwegen in dienst genomen en hebben tot in de jaren ’90 in de Achterhoek gereden. De “Blauwe Engel” is voor veel spoorliefhebbers een waar icoon. Verder is er nog een rangeerlok uit de 200/300 serie, beter bekend als de “Sik”. Deze waren veel te zien op het Winterswijkse emplacement.

Meer informatie over de Museumwerkplaats vindt u hier:
Museum Winterswijk - Transit Oost

Back to top