Nationale Stoomtreindag 9 mei


De stoker gooit nog een schep kolen op het vuur en de machinist trekt aan de stoomfluit. Alle passagiers instappen! Maak een reis door het verleden met een stoomtrein of stoomtram. Al vele jaren is Hemelvaartsdag onlosmakelijk gekoppeld aan de Nationale Stoomtreindag. Bij de railmusea, verspreid over het hele land, gaan ze de stoomlocomotieven weer opstoken. ‘Ze’ zijn voor het overgrote deel vrijwilligers die de winter hebben besteed aan het in topconditie houden van hun machines. Of die een restauratieklus hebben afgerond en dat aan het publiek willen laten zien. Apetrots, vanzelfsprekend. Locomotieven en rijtuigen zijn gepoetst en staan te wachten op de bezoekers. Dit jaar valt de dag op donderdag 9 mei.

Klik voor de vertrektijden en kaartverkoop op de link naar de website van een van de deelnemende leden hieronder:

Museum buurtspoorweg (Haaksbergen)

Reizen zoals men dat vroeger deed. Op donderdag 9 mei én vrijdag 10 mei beleef je het bij Museum Buurtspoorweg. Niet alleen de stoere stoomtreinen zullen deze dag extra vaak rijden, je kunt ook een tochtje maken in een nostalgische bus en een ouderwetse huifkar met paarden. Op beide dagen is er een uitgebreid programma.

Klik hier voor de website => Museum Buurtspoorweg

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (Hoorn)

Niet alleen op het museumterrein in Hoorn is veel te zien, ook onderweg kijk je je ogen uit. Geniet van de rit in de nostalgische stoomtram, bewonder ondertussen de historische bruggen en gebouwen op de route en laat je adem benemen door de spectaculaire vergezichten vanaf museumboot Friesland.

Klik hier voor de website => Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

RTM (Ouddorp)

Maak een tochtje met een gerestaureerde RTM-tram uit vroegere jaren door de duinen van ‘De Punt’ van Goeree, over de Brouwersdam naar Scharendijke, halte West-Repart. Tijdens de rit, die een uur duurt, heb je een prachtig uitzicht over het Grevelingenmeer en de duinen. Ook krijg je een indruk hoe vroeger het vervoer vanuit Rotterdam naar en van de eilanden geregeld was.

Klik hier voor de website => RTM

STAR (Stadskanaal)

Traditiegetrouw staat de Nationale Stoomtreindag bij de STAR in het teken van Stukgoederenvervoer.  Want nu is het heel normaal dat pakjes via allerlei bezorgdiensten door het hele land binnen 24 uur bezorgd worden. Maar hoe ging dat vroeger? De trein speelde een belangrijke rol in het transport van goederen. Beleef het verleden mee in Stadskanaal.

Klik hier voor de website => STAR

Stoomtrein Goes-Borsele (Goes)

Sporen naar het Verleden is het jaarlijkse treinenfeest van Stoomtrein Goes-Borsele! Jong en oud kunnen genieten van indrukwekkende treinen, machines en nog veel meer. Beleef de kracht van stoom en diesel, met sissende machines, schelle fluiten en brullende motoren. Reis mee met de treinen en geniet van een dag vol spoorwegnostalgie.

Klik hier voor de website => Stoomtrein Goes-Borsele

Stoomtrein Katwijk Leiden (Valkenburg ZH)

Zodra je het station binnenstapt, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Langs het perron staat een bijna 100 jaar oude stoomlocomotief met haar oude houten rijtuigen al op je te wachten. De conducteur blaast op zijn fluit, de stoker gooit nog een paar kolen op het vuur, en als de machinist aan de regulateur trekt, zet de locomotief zich sissend en puffend in beweging.

Klik hier voor de website => Stoomtrein Katwijk Leiden

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (Beekbergen)

Op deze dag rijdt de VSM met meerdere stoomtreinen over een gedeelte van de Koningslijn. In het historische Museumstoomdepot vinden verschillende activiteiten plaats. Locomotieven worden gerangeerd, op de draaischijf geplaatst, van kolen voorzien door een oude kolenkraan, en onder de waterkolommen gereden voor het innemen van water. Ook rijden er vanuit Beekbergen goederentreinen en worden er historische diesellocomotieven ingezet.

Klik hier voor de website => Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

De Miljoenenlijn (Simpelveld)

Maak een stoomrit op de Miljoenenlijn, bezoek de werkplaats en verbaas je in het werkende oude seinhuis. In het monumentale station in Simpelveld staat de koffie met wat lekkers klaar in Brasserie Perron 4. De Miljoenenlijn is tot op de dag van vandaag een spoormonument van grote cultuur-historische waarde, dat nog steeds tot de verbeelding spreekt. Bij oud én jong! Iedereen kijkt altijd zijn/haar ogen uit. Op Hemelvaartsdag geldt de blauwe dienstregeling met stoomtreinen en railbus. Er rijden twee stoomlocomotieven: naast de eigen E2 1040 rijdt er ook stoomlocomotief Bonne van de HSIJ. Beide locomotieven zullen ook in dubbeltractie rijden. 

Klik hier voor de website => De Miljoenenlijn

Ook bij jouw in de buurt

Naast deze railmusea die een speciaal stoomprogramma aanbieden is er ook bij jou in de buurt een railmuseum geopend op Hemelvaartsdag. Kijk voor meer informatie bij het railmuseum bij jou in de buurt voor de activiteiten daar. Klik hier voor een overzicht.

 

Back to top